WELCOME TO MARINAPOMORAC.COM
SOON THERE WILL BE SOME UPDATES TO SITE.
STAY TUNED!

Ucinite znanje svojom sigurnom lukom 

TM

ADOBE CAPTIVATE

Ako mislite se žešće uhvatiti unapređenja kvalitete svojih edukativnih materijala ovaj program je definitivno MUST HAVE. U srži nudi mogućnost snimanja onoga što je na monitoru, ali prava prednost je u editiranju i drugim mogućnostima koje možete iskorisiti da Vaše već izrađene prezentacije dobiju sasvim novi život. Možete izrađivati interaktivne materijale, ispite, swf dokumente koji se vrte offline ili online, mogućnosti su stvarno velike, a ja evo nakon više od godinu dana sa ovim program još nisam ni zagrebala površinu. U slučaju da imate potporu škole i dobre temelje informatičkog znanja možete umrežiti svoje učenike i aktivno pratiti njihov napredak, kao i na kojim dijelovima gradiva imaju problema i bolje ih uputiti dalje. Definitivno je idealan za redovno školovanje. A ako ste apsolutni početnik u IT svijetu, na internetu ima puno videouputa koji su jednostavni za pratiti da krenete koristiti program, a ako financije nisu problem imate čak i učilišta koja nude tečajeve za to (apsolutni apsurd po meni jer sve je online, tako da odista plaćaš da ti pošalju na email link gdje su video upute koje ćeš gledat sam iz kuće -  ali eto, zarađuju...)
PRIMJER ISPITA

VIDEOSCRIBE SPARCOL

Program za izradu animacija, a kao najveći adut je simultano kretanje ruke po ekranu dok nastaje crtež/tekst. Za potrebe video uputa nije se proslavio, dobila sam pretežno negativne do jako negativne komentare, iako to možda ima i veze s time da nisam radila sa programom dovoljno dugo da postignem kvalitetu koju program nudi. Stupila sam u kontakt sa nekim profesorima sa psihološkog i filozofskog fakulteta i njihove prezentacije su korektne, ali opet, bez nekog IT predznanja opet su zakinuti pri korištenju ovog programa - recimo nisu pronašli kako upotrijebiti ČĆŠĐŽ znakove u programu, a mogu se koristiti tako da ubacite u program drugi font koji ima ČĆŽŠĐ. O čemu govorim? Ako ste ikad pisali nešto u Wordu uočili ste da u nekim fontovima ČĆŽŠĐ promijene izgled dok sva druga slova ostaju u tom svom fontu. To je znak da taj font ne podržava HR znakove. Kako sam ja zadrti ljubitelj Calibri fonta za PPT prezentacije, ja sam instalirala njega unutar Videoscribe programa i sve se riješilo. Isto tako podrška za korisnike je fenomenalna tako da za bilo koji problem prvo na HELP sekciju, pa search i onda postaviti upit ako ne nađete rješenje, a većinom su sva pitanja već postavljena i dogovorena. Probni rok za program je 7 dana, ali... :)

PREZI program za izradu prezentacija

Osnovna karakteristika je fluentan zoom efekt na pojedine dijelove, kao i naravno mogućnost gledanja "velike slike". Izgleda jako dobro za kratke do 3-5 minuta prezentacije nekog proizvoda ili projekta, ali za realnu 45-60 minutnu uporabu u učionici definitivno nije.
Što se tiće samog programa ja sam odabrala besplatnih mjesec dana za civile i jako je teško bilo doći do tog famoznog linka jer stalno nudi PRO verziju mjesec dana GRATIS.  U tom slučaju ne trebate upisivati svoju kreditnu karticu. Za napredniju verziju programa treba čak i za probni dio utipkati podatke sa kartice, a tko to danas je spreman, ako ne želi kupiti finalni proizvod (pazite, ako uzmete mjesec dana plaćeno samo, daljnja naplata je automatska, program se ne plaća jednom već mjesečno Vam skida sa kartice).

Video napravljen sa PREZI programom za izradu prezentacija. Kako sa PUBLIC verzijom programa ne možete spremiti svoj proizvod u uporabljivom stanju izvan PREZI programa, ja sam ovaj video napravila tako da sam sa ADOBE CAPTIVATE programom (a Vi možete isto tako bilo koji Screen recorder program koristiti kao CAMstudio ili slično) snimila dok se na ekranu vrtila PREZI prezentacija koju sam napravila.To je očito jer je pri dnu okidan dio kruga, dok su u stvarnosti pri dnu logo PREZI i kontrolne ikone za samu prezentaciju, a ja sam ih kropiranjem maknula sa video zapisa (pogledajte sliku).

ADOBE AFTER EFFECTS

Program za izradu i obradu video materijala. Definitivno nije namijenjen početnicima, a nudi bezbroj mogućnosti. Uz par dana igranja sa njime uz pomoć već izrađene šablone kreirala sam tri video materijala. Iako bi bilo dobro malo se bolje pozabaviti programom, zahtjeva dosta slobodnog vremena i ipak je namjenjen onima kojima je temeljna struka, zvanje i zanimanje editiranje video materijala. Tako da njega prepuštam pravim znalcima, a ja se s njime više neću "sramotiti". :)

FILMORA (od 2017.)

Apsolutno najbolji program za editiranje videozapisa u smislu jednostavnosti, mogućnosti i cijene. Definitivno ne žalim za 350kn (50 USD) koje sam dala za njegovu originalnu verziju jer mi daje slobodu. U cijenu je uključen jedan korisnik, ali program se može registrirati na sve kompjutere u svijetu, koristite ga upisivanjem svog imena u sustav, što je meni idealno jer ga onda mogu koristiti na laptopu i kompjuterima u raznim učionicama bez prekida. I naravno uz licencu dolaze i sve buduća ažuriranja i licenca je lifetime, jednom platiš i miran si, dobivaš full program stand alone.