WELCOME TO MARINAPOMORAC.COM
SOON THERE WILL BE SOME UPDATES TO SITE.
STAY TUNED!

Ucinite znanje svojom sigurnom lukom 

TM

Na ovoj stranici:
RH dokumenti za kuglanje na 9 čunjeva
Osnove kuglanja
Fotografije kuglana na kojima sam kuglala i njihov mehanizam
Moji skromni rezultati s utakmica (NA DNU STRANICE)

Sportski pozdrav i puno oborenih čunjeva!

RH dokumenti za kuglanje na 9 čunjeva

Osnove kuglanja

Vaš trener bi trebao biti stručno osposobljen za obavljanje trenerske dužnosti. Sama uspješnost u kuglanju tu ne igra ulogu jer ne može svatko biti trener. Nažalost, kuglanje je sekundaran sport u Hrvatskoj jer sam po sebi ne može donijeti multimilijunsku zaradu, a to je, nažalost, postalo sve u sportu. Kuglanje se međutim još uvijek tretira kao zanimacija za penzionere (bez obzira koje dobi bili igrači ili igračice) i nerijetko je to sport kojim se počinju baviti sportaši koji su u "svom" sportu odradili svoje - kao i ja npr. sa tae kwon do-a sam prešla na kuglanje.

U kuglanju talent često ne igra neku ulogu. Uspjeh u kuglanju se postiže radom i to s kontinuiranim naporima.

Ako tek počinjete s kuglanjem trebali bi osigurati da vam netko stručan pokaže ispravne kretnje i radnje na samoj stazi. Nipošto ne bi smjeli "kuglati" pa da Vas se ispravlja kako vrijeme ide. Konstantno ispravljanje bez pokazivanja pravilnog načina rezultira da sa lošim pokretima postigneš bolji rezultat, kreneš se ispraviti i smanjiš rezultat i onda pomisliš: Pa onda je ono loše sigurno bolje od ovog. i vratiti se na staro. Ispravno držanje kugle, ispravni koraci, ispravni izbačaj, pokreti nakon izbačaja važni su ne samo za kvalitetan rezultat već i za zdravlje. Pravilno kuglanje može uzrokovati zdravstvene probleme, a nepravilno će ih sigurno izazvati.

Izbacivanje kugle uz desnu nogu

Osobe koje izbacuju kuglu uz desnu nogu nemaju prirodno kretanje u zaletu i teže mogu uskladiti rad gornjih i donjih udova, osobito donjih udova nakon izbačaja kugle kada dolazi vrlo često do zanosa tijela i zaustavljajući korak izlazi iz linije gađanja u desno. U tom slučaju se gubi ravnoteža, opterećuju donji udovi i dolazi do povreda. S druge strane zbog neprirodnog kretanja u zaletu, a da bi održali ravnotežu, imaju manje mogućnosti zanosa tijela, bolje pravocrtno kretanje i polaganje kugle na fiksnu točku na dasci položnici i to donosi bolje rezultate.

Izbacivanje kugle uz lijevu nogu

Osobe koje izbacuju kuglu uz lijevu nogu po prirodnom zakonu anatomije i ravnoteže ljudskog tijela u kretanju lakše usklađuju rad gornjih i donjih udova u zaletu sve do zaustavljajućeg koraka. Međutim, ta sloboda u pokretima, ako sistem ravnoteže kod osoba nije na odgovarajućem nivou, može prouzrokovati zanos tijela u zaletu i gubitak linije kretanja što prouzrokuje nejednako polaganje kugle na fiksnu točku na dasci položnici. dolazi do nepravilne rotacije kugle i to zajedno donosi neželjeno pogađanje ciljeva na čunjskom postolju. U ovom stilu zbog prirodnog kretanja rjeđe dolazi do tjelesnih deformacija.

Priprema za izvođenje hica

U pripremi kuglača za izvođenje hica obuhvaćeni su slijedeći elementi po redoslijedu radnji:
- uzimanje kugle iz kuglovoda,
- postavljanje na polazno mjesto na dasci položnici,
- zauzimanje početnog stava.
- držanje kugle u početnom stavu.


Uzimanje kugle iz kuglovoda


Da bi kuglač izbjegao povrede šake i prstiju do kojih može doći ako kuglu uzima jednom rukom, a kuglovodom naiđe slijedeća, prije uzimanja kugle treba pogledati da li neka kugla nadolazi i u tom slučaju sačekati da se kugle umire. Kugla se tada prihvaća sa obje ruke postavljene poprečno na os kuglovoda da bi se i na taj način osiguralo od udara iznenadno nadošle kugle. Nakon što se uzme kugla, drži se u ruci kojom se ne izvodi hitac kako bi se ta ruka odmarala do samog izvođenja. Ako su vam ruke suhe možete iz navlažiti sa mokrom spužvom koja se nalazi na samom postolju kuglovoda.


Postavljanje na polazno mjesto na dasci položnici


Pravilnim određivanjem polaznog mjesta na dasci položnici kuglaču je omogućeno slijedeće:
- optimalna dužina zaleta prema visini i konstituciji kuglača.
- pravocrtno kretanje u zaletu.
- igru po uzdužnoj liniji ili dijagonalama gađanja ciljeva na čunjskom postolju.


Na kojoj dužini, u odnosu na ukupnu dužinu zaletišta, će biti polazno mjesto, ovisi prije svega o visini kuglača i o dužini njegovih/njezinih koraka u zaletu vodeći računa da točka izbačaja kugle bude na mjestu koje omogućava zaustavni korak normalne dužine. U najvećem broju slučajeva točka izbačaja je na 80 do 100 cm od vrha daske položnice. Radi bolje orijentacije preporuča se da visoki kuglači imaju polazno mjesto iza daske položnice tako da vrhom sportske obuće dodiruje njen početak (slika). Kuglači srednje visine imaju polazno mjesto na dasci položnici tako da petama dodiruju njen početak, dok niski kuglači polaze sa mjesta pomaknutog za dvije do tri dužine stopala prema čunjevima u odnosu na početak daske položnice.

Zalet

Najispravniji zalet je sa tri koraka do izbačaja kugle, jer se tako najlakše usklađuje rad gornjih i donjih udova po prirodnom zakonu anatomije i biomehanike ljudskog tijela u kretanju. Kod samoukih kuglača ima slučajeva igre na 2, 3, 4, i 5 koraka, a poznato je da kod svih postoje tri zamaha ruke (slika):
zamah I - iz početnog stava prema naprijed do momenta zakoračenja u prvi korak zaleta - točka »b«,
zamah II - od zakoračenja u prvi korak do momenta zakoračenja u treći korak - točka »c«,
zamah III - od zakoračenja u treći korak do momenta izbačaja kugle - točka »d«.

Izvor: KUGLANJE; grupa autora Buneta, Krištof, Perman, Vrček Zagreb, 1989.

Izvođenje hica

Kugla se prebacuje u izbačajnu ruku. Mora ležati čvrsto u ruci, ravnomjerno između svih prstiju (namjerno ne pišem broj 5 jer dok god imaš palac i još par prstiju nitko ti ne bi smio zabraniti da kuglaš - ako možeš i želiš). Kugla bi se trebala držati i prstima i dlanom, kako se prsti ne bi previše umarali. Kugla bi u trenutku izbačaja trebala biti na srednjem prstu. Prilikom spuštanja kugle gleda se na vrh daske (ne u čunjeve!!) i kugla se uvijek polaže na sredinu daske, a mijenjanjem početnog položaja na daski se dobiva usmjerenje prema željenom čunju. Koliko od vrha daske će te položiti kuglu ovisi i o samoj kuglani (da li je "meka" ili "tvrda"). Te informacije trebate saznati od drugih iskusnijih igrača/ica. Vodite računa da ovisno o kvaliteti obuće i zagrijanosti izbacivanje kugle pri samom vrhu daske (što smanjuje zaustavni korak) može dovesti do povreda. 


Najpravilniji hitac je kad kugla ide ravno prema cilju i kad se okreće naprijed na cijeloj dužini staze. Tu veliku ulogu igra koncentracija.

Koncentracija

Koncentracija je obavezna prije svakog izbačaja, svakog hica. Između svakog hica trebali bi početi sa koncentracijom za naredni hitac i eventualno korigirati greške iz prethodnog. Trebali bi uz pravilan trening prije svakog udarca moći vizualizirati putanju kugle od samog postavljanja na dasku pa sve do kontakta sa čunjevima. Da bi ovo postigli možemo povremeno odraditi trening  sa posebnim vježbama ili na početku svakog "normalnog" treninga odraditi neke od vježbi:

Vježba 1.
Na postolju su čunjevi 4 i 6 (dva seljaka). Cilj je da kugla prođe između i ne pogodi ni jedan. Ponoviti max. 5 puta.
Vježba 2.
Na postolju su svi čunjevi. Cilj je poslati kuglu kroz sredinu i sa sredine daske. Ponoviti 15 puta.
Vježba 3.
Na postolju su svi čunjevi osim 4 i 6. Cilj je poslati kuglu kroz sredinu i sa sredine daske. Ponoviti 15 puta.
Vježba 4.
Na postolju su čunjevi 5, 7, 8 i 9. Cilj je pogoditi čunj broj 5 ili odmah pokraj njega. Ponoviti max. 5 puta.
Vježba 5.
Na postolju su čunjevi 7 i 8. Cilj je da kugla prođe između i ne pogodi ni jedan. Ponoviti max. 5 puta. Kad se podigne kvaliteta igre dodati čunjeve 2 i 3.
Vježba 6.
Na postolju se stavlja jedan čunj, za početak 1, 5 ili 9. Maximalno ponoviti 5 puta, ali ne na istom treningu u više različitih čunjeva.

Na početku trebali bi označiti sa kredom sredinu daske da se možete lakše fokusirati i uvježbavati, postepeno se veličina te oznake nacrtane kredom smanjuje sve dok se u potpunosti ne izbriše.  Također je važno i osvjetljenje u samoj kuglani koje isto utječe na igru i koncentraciju.
 Ali kako je recesija dobro da uopće upale iti jedno svjetlo u kuglani
. :)

Kuglana Šubićevac - 17/10/13

Kuglana Šubićevac nakon renovacije

Kuglana Goranin Delnice - 20/10/13

Napomena!! Kako sam išla drugi put u ovu kuglanu jer sam zaboravila situaciju ovo je podsjetnik da NIKAD više ne idem u ovu kuglanu. Kuglana je super, ali ljudi... Tko normalan puši cigarete unutar sportskog objekta, točno ispred svlačionica i između same kuglane?? Bolesno. Nikad više u ovu kuglanu. Najgore iskustvo kuglanja do sad.

Kuglana Azelija Ozalj 26/10/2014

Potpuna suprotnost kuglani u Delnicama, skoro ista organizacija i layout, ali mentalitet ljudi skroz sportski, nikome nije ni palo na pamet da zapali cigaretu u blizini kuglane, bez da ih je itko upozorio (što je i normalno, sport i pušenje cigareta ne idu jedno uz drugo). Pravi gušt kuglati u sportskom objektu sa ljudima koji poštuju sport. 

Moji skromni rezultati sa službenih utakmica

ZAMJENA (ispod 120 kugli)

Da ljudi, daju mi da igram na utakmicama, prosjek jednom godišnje za sad. Napredujem!!!
PRVA 13/10/2012  DRUGA 26/10/2013

120

Kuglana Šubićevac 20/10/2014 - prva utakmica sa odigranih 120

Moglo i bolje s obzirom da je domaća kuglana i znam gdje kugle idu kad se bace.

Kuglana Ozalj 26/10/2014 - druga utakmica, prva na tuđem terenu. U pune bez većih problema, čišćenje užas. Kuglana na moj hitac vuće udesno, a ja sama imam mot u desno, tako da dva desna i nikako pogoditi kojom linijom ide kugla po stazi. Falila situacije koje doma pogađam skoro pa zatvorenih očiju.

Kuglana Karlovac Mantinela 23/11/2014

Kuglana Plitvička Jezera 07/12/2014

UPDATE  05/2015

Najvjerovatnije nikad više neću kuglati na utakmicama, već samo rekreativno, što je super. Odlazak na utakmice sa pušačima cigareta da bi igrala protiv drugih koji puše cigarete i tvrde da su sportaši, odvratno. Jedva čekam kuglati za svoj gušt i popravljati svoj prosjek. 

They say 775 million people still can’t read, but when I look at these pictures I think that number is much bigger.

UPDATE 10/2015

Nakon inicijalnog šoka evo i to se desilo, pozvali su me iz kluba da kuglam. Iako sam ja računala da su moji dani kuglanja na utakmicama završeni jer ne podnosim pušaće i cigarete i pijenje alkohola prije poslje ili tijekom natjecanja, ipak su me pozvali da kuglam. To me potaklo da igram još bolje da se dokažem tako da sam u zadnje vrijeme opipljivo digla igru. Prva gostujuća utakmica bila je u Vrbovskom. Opis tog putovanja i slike dolje ispod.

Kuglana Vrbovsko 07/11/2015

Krenuli smo iz Šibenika u 9h, došli na Janjče u 10:30. Stajali pola sata i nastavili prema Vrbovskom. Tu me trener upozorio da je gledalište u Vrbovskom odvojeno staklima i da se u tom djelu može pušiti pa da na to budem spremna. Zahvalila se i pripremila na tu gadost. Došli malo prije podne. Sunčao i topao dan bez vjetra. Slikala malo selfija, prije i poslje utakmice (tj. nakon tuširanja, važna stavka). Oprala kosu i shvatila da u svlačionici nemaju šteker za struju za fen.

Evo i svlačionice, slike sve kažu.

Sama kuglana ima 4 staze i bilo je užasno kuglati na njoj, zvuk kad kugla legne na dasku, kretanje, zapetljavanje, sve nekako čudno, dvi sam ruke prvu i treću jedna uhvatila 99 sve skupa, a drugu i četvrtu  142 136 tako da to sve govori kako me izblesiralo. Posebno ogavno je bilo vidjeti suca kako odlazi u wc (jedan je samo wc za sve i evo ga dolje na slici) urinirati i čuti i vidjeti kako izlazi iz wca bez da je oprao ruke. A kao moramo se s njima rukovati na početku utakmice. Bljak fuj kaka ogavno.

Kad je utakmica završila prostor za gledanje se ispraznio i samim time razvitrio pa sam ušla i slikala, ali gadno je bilo unutra za vrijeme utakmice. Smrad dima na n-tu potenciju. I to je bilo to, Vrbovsko.

Prvenstvo Dalmacije u Zadru za kuglačice 17. i 19. 11. 2015.

Trener pozvao, ja naravno prihvatila. 

Prvi dan

Krenulo se u 15:30. Zbog radova na cesti posvuda stigli na knap u Zadar oko 16:45. Ogavno unutra, opet ista stvar, staklo i gledalište/kafić usmrđeno nikotinskim dimom. Ali vani je bilo zraka pa makar nešto. Shvatila da sam zaboravila donji dio dresa (hlače) pa kuglala u donjem djelu trenerke, presmješno. Prva ruka je bila ok 147, druga lošija 122, treća i četvrta staza kugle masne ko da su u neznam šta uvaljane, nikako je obrisat da stane u ruku. Bacala ih čudno, ali išle su ravno pa je opet palo 138 i 141. Sveukupno 547, rekord svoj ponovila (bacila sam to isto neki dan na treningu). Ljepa je kuglana za kuglati (podnica i ostalo).

Drugi dan

Krenuli smo u 15:20 ali nismo imali sreće sa zelenim valom i semaforima pa smo opet došli na knap. Ovaj put sam imala i viška gaća pa je bilo lakše, ponila sam i Dominol i kugla je bolje stajala, ali sam se isfaljivala dosta pa je i rezultat izostao, 538 na kraju. Neko vrime sam bila prva, pa treća i nakon što su zadnje odigrale pala sam na četvrto mjesto, ali prvih 6 ide dalje tako da sam prošla na državno. Nisam bila nešto oduševljena zbog gadosti koja se desila u gledalištu. Taj dio kuglane ne da smrdi, ne da je zatrovan, nego katastrofa. I dolazi žena sa dvoje male djece, jedno skroz mala beba, nosi je u rukama. I u svoj svojoj pameti uđe s djecom u taj prostor. Nije prošla minuta beba počela kašljati, ko da umire, a ona je treska kao da će to pomoć. Onda izađe vani i kaže bebi evo da se malo razvitrimo. Beba stala kašljat, a ona opet unutra. Pa jel to bolesno? I naravno nije prošla minuta beba opet kašlje ne može disati jadno dite i tek onda ovoj genijalki od nazovi majke dođe do mozga da uzme ih oboje i ode ća. Bila sam na rubu živaca. 

Slikano je izvana jer unutra je ravno smrti za biti. Uvatiti ću bolju sliku drugi put nadam se.

21/11/2015 utakmica na Šubićevcu - Plitvice

Nakon dobrog tjedna i četvrtog mjesta razočaranje duboko s igrom demonstriranom na domaćoj kuglani. Očito je da me neke stvari kad su djeca u pitanju diraju i trebam nekako to izbaciti iz uma prije igre.

Prije utakmice bilo je s nama jedno dijete, mala curica, a jedna je samo počela psovati bez prestanka. Rekla sam joj da stane malo pa dijete je tu, ali to nju ništa ne dira. Psovanje ispred djece je kao dobar dan normalno. Jer kao pa to čuje i kući ili će ćuti od drugih. Ako će i ćuti od drugih, ne mora od tebe. 

Igrala sam loše i nema tu nekog opravdanja, nije mi išlo. Prvu ruku sam bacila isto, djelile po pola boda. Drugu ruku sam izgubila za 12 cona razlike. Treću ruku sam propustila priliku da pobjedim, a protivnica je 29 kuglom oborila devetku i tu je priči bio kraj. Četvrtu ruku sam samo htjela oboriti što više cona da ne ostavim iza sebe veliku razliku i to sam uspjela, iako ni blizu rezultata koji bi trebala pokazati. 488 odigrati na utakmici nije nešto s čime se možeš olako pomiriti. Otišla sam odmah ća jer nije bilo smisla ostati. Igrala sam loše i ne treba mi nitko to govoriti. Jednostavno to nije bilo to. 

Kuglana Split (Poljud)

Kuglana u Splitu - gledalište nije odvojeno, vanjska ulazna vrata vode odmah na staze. Neki stoje na vratima i puše dok traje utakmica i dok kuglamo - ODVRATNO!!! Morala tražiti suca da zatvore vrata. 

Kuglana Ogulin/Klek

Fenomenalna kuglana. Sedam znakova Zabranjeno pušenje koji okružuju prostor gledališta. Pušaći skroz odvojeni i blokirani u staklenoj kutiji od kafića. Ulazna vrata od kafića predaleko da bi njihov smrad došao do kuglane i gledališta. Male svlačionice.

Da ustvrdimo nešto, kad provedeš cijelu noć budna u bolovima, tražeći otvorenu ljekarnu gdje ti prodaju ljek koji ništa ne pomogne, ne možeš, You can not, kuglati kao da je sve normalno. Pogriješila sam na više načina. Prvo što sam se sramila reći da sam u bolovima, pa što nisam tražila zamjenu kad sam vidjela da nikakva modifikacija ne pomaže u igri, i evo na kraju katastrofalni poraz koji je moja krivica u šestom kolu. Oborila sam 487 čunjeva. Molim?? Pa više oborim kad kuglam lijevom rukom, a ne kuglam lijevom. Sramotno.