WELCOME TO MARINAPOMORAC.COM
SOON THERE WILL BE SOME UPDATES TO SITE.
STAY TUNED!

Ucinite znanje svojom sigurnom lukom 

TM

ASTRONOMSKA NAVIGACIJA

Astronomska navigacija je znanost i vještina određivanja pozicije broda osmatrajući nebeska tijela. 


Koristeći sekstant (uređaj za mjerenje kuteva), kronometar (precizni brodski sat) te kompas i nautički godišnjak možemo vrlo precizno odrediti našu poziciju na planeti Zemlji.


Temelj astronomske navigacije leži u činjenici da se određeni čimbenici kao što su satni kut (udaljenost od nultog meridijana), deklinacija (udaljenost od nebeskog ekvatora) i njihov trenutak unaprijed poznati.


Primjer: Opažamo neke zvijezde, recimo neke iz mog najdražeg zviježđa ORION.

Izmjerimo visine zvijezda Rigel i Sirius i zabilježimo vrijeme osmatranja. Ignoriramo za sad te brojeve i odlučimo se za koordinate neke pretpostavljene pozicije na planeti Zemlji, koju god želimo. I koristeći te vrijednosti (geografsku širinu i dužinu) izračunamo gdje (na kojoj visini i azimutu) bi se te zvijezde trebale nalaziti.

Razlika između visina gdje bi trebale biti i gdje odista jesu govori nam koliko smo pogriješili u nautičkim miljama između naše stvarne i pretpostavljene pozicije. A azimuti nam kažu kojem smo smjeru pogriješili. Ova metoda se zove visinska i najčešća je za dobivanje pozicije astronomskom navigacijom u oceanskoj navigaciji.


Kod rješavanja zadataka koriste se tablice. Ponekad je potrebno podatke iz tih tablica interpolirati. Interpolacija je jednaka neovisno koje podatke morate očitati iz tablice. Pogledajte primjere interpolacije podataka iz raznih tablica. INTERPOLACIJA

Ovo je prvi dio od serije video zapisa koja pokriva osnove Astronomske navigacije. Ukratko je objašnjeno iz cjeline Sunčev sustav:

- Nebeska tijela Sunčeva sustava
- Gibanje Zemlje oko Sunca
- Godišnja doba
- Rotacija Zemlje

Link za Flash animaciju https://goo.gl/OnQtl1
A ako Vas zanima više na web stranici sveučilišta u Nebraski-Lincoln možete pronaći razne programe i korisne excel dokumente za potrebe Astronomije općenito, kao i astronomske navigacije.
http://astro.unl.edu/

Ako imate dodatnih pitanja, postavite ih u komentarima videozapisa ili na FB stranici, ili na email: marinapomorac@gmail.com.

Ovo je drugi dio od serije video zapisa koja pokriva osnove Astronomske navigacije. Ukratko je objašnjeno iz cjeline Nebeska sfera i koordinatni sustavi:


- Pojam nebeske sfere


Ako imate dodatnih pitanja, postavite ih u komentarima videozapisa ili na FB stranici, ili na email: marinapomorac@gmail.com.

Ovo je treći dio od serije video zapisa koja pokriva osnove Astronomske navigacije. Ukratko je objašnjeno iz cjeline Sunčev sustav

- Cirkumpolarna i anticirkumpolarna tijela

- Prividno dnevno kretanje nebeskih tijela za opažača na različitim geografskim širinama


Nebeska sfera i koordinatni sustavi:

- Elementi nebeske sfere


Ako imate dodatnih pitanja, postavite ih u komentarima videozapisa ili na FB stranici, ili na email: marinapomorac@gmail.com.


Ovo je četvrti dio od serije video zapisa koja pokriva osnove Astronomske navigacije. Ukratko je objašnjeno iz cjeline Nebeska sfera i koordinatni sustavi:

- Elementi nebeske sfere

- Horizontski koordinatni sustav

- Nebeski ekvatorski koordinatni sustav

- Mjesni ekvatorski koordinatni sustav


Ako imate dodatnih pitanja, postavite ih u komentarima videozapisa ili na FB stranici, ili na email: marinapomorac@gmail.com.

Ovo je peti dio od serije video zapisa koja pokriva osnove Astronomske navigacije.  Ukratko je objašnjeno iz cjeline Sekstant i ispravljanje visina:


- Opis sekstanta

- Pogreške sekstanta i njihovo određivanje


Ovaj video je ažurirana verzija starijeg videozapisa iz 2016-te godine. Link na stari video je pri dnu ove stranice.


Uređaji u astronomskoj navigaciji

Dodatak petom dijelu iz teorijskog dijela video zapisa Astronomske navigacije - Sekstant i ispravljanje visina

Koje uređaje koristimo u astronomskoj navigaciji, koje su njihove greške i na što moramo pripaziti prilikom korištenja?

Ovo je šesti dio od serije video zapisa koja pokriva osnove Astronomske navigacije.  Ukratko je objašnjeno iz cjeline Amplituda:


- Izlazak i zalazak Sunca

- Azimut Sunca u trenutku pravog izlaska i zalazaNebeska sfera - kako se konstruira položaj nebeskog tijela na prividnoj nebeskoj sferi?
Nebeska sfera - konstrukcija kad su geografska širina i deklinacija raznoimene (jedna N druga S) Power point prezentacija rješavanja istog zadatka na linku https://drive.google.com/file/d/0B0NWKHLiYqIjZU5yeXJBZmdZeXM/edit?usp=sharing

Web stranica astro.unl.edu - stranica za učenike astronomije američkog sveučilišta u Nebraski s jako kvalitetnim animacijama koje nam mogu pomoći prilikom učenja teorije Astronomske navigacije.

Ovo je sedmi dio od serije video zapisa koja pokriva osnove Astronomske navigacije.  Ukratko je objašnjeno iz cjeline Vrijeme i jednadžba vremena:


- Dan i razne vrste dana

- Pravi Sunčev dan i pravo vrijeme

- Srednji Sunčev dan i srednje vrijeme

- Jednadžba vremena

- Zemljopisna dužina u funkciji vremena

- Zonsko vrijeme i datumska granica

- Pretvaranje vremena

- Određivanje stanja kronometra ili brodskog sata 

Satni kut - što su to satni kut i satna kružnica i zašto se zovu satni?

Mjesni satni kut - Što je mjesni satni kut, kako se računa pomoću obrazaca i što su odista ti obrasci?

Ovo je osmi dio  od serije videozapisa koja pokriva osnove teorije Astronomske navigacije. ukratko je objašnjeno iz cjeline: Nautički godišnjak (pregled sadržaja) - što sve možemo pronaći u nautičkom godišnjaku? Kako izgleda sadržaj nautičkog godišnjaka u izdanju HHI Split i Brownsov, kao usporedba?

Zašto u godišnjaku u donjem desnom kutu piše da naš sat griješi i da je pravo podne već prošlo ili tek dolazi?
Bijela karta - kako se konstruira mjerilo za bijelu kartu, za rješavanje zadataka iz Astronomske navigacije?
PRIPREMA ZA RJEŠAVANJE ZADATAKA

Ako ste svladali teoriju iz Astronomske navigacije, onda je red došao i na zadatke. 

Za rješavanje trebate imate:

• Nautički godišnjak za godinu u zadatcima (možete ga skinuti na http://navsoft.com/2015_Nautical_Almanac.pdf)

• Tablice popravaka za minute http://navsoft.com/Increments_and_Corrections.pdf

Tablice popravaka za visinu 

Tablice popravaka za sjevernjaču (Polaru)

• Digitron s trigonometrijskim funkcijama

• Pernicu (puntaricu, bojice, gumicu)

• 2 Nautička trokuta

• Šestar

Ukoliko ste zainteresirani za kupnju zbirke zadataka za vježbu kontaktirajte me na marinapomorac@gmail.com.

Deveti dio - Određivanje geografske širine opažanjem Sunca u meridijanu - Kako dobiti geografsku širinu pozicije broda opažanjem Sunca u meridijanu?
Deseti dio - Određivanje geografske širine opažača osmatranjem Polare te kontrola devijacija kompasa - Kako odrediti geografsku širinu opažanjem Polare te izvršiti kontrolu devijacije brodskog kompasa?

UNIVERZALNA BIJELA KARTA ZA PLOTIRANJE

Konstrukcija mjerila za bijelu kartu - *napredno

Jedanaesti dio
Određivanje pozicije broda i kontrola devijacije u Astronomskoj navigaciji 

Određivanje pozicije broda osmatranjem dvije poznate zvijezde - kako se dobiva prava pozicija broda na bijeloj karti osmatranjem dvije ili više poznatih zvijezda?

Devijacija pomoću Sunca u izlasku/zalasku - Kako se vrši kontrola devijacije brodskog komapsa opažanjem Sunca u trenutku izlaska ili zalaska? Na linku možete precizno vidjeti izlazak i zalazak Sunca za bilo koju poziciju na Zemlji - Suncalc.net

Određivanje pozicije opažaća opažanjem planeta i nepoznate zvijezde - Kako odrediti poziciju pravu opažanjem planeta i nepoznate zvijezde?
Određivanje pozicije broda opažanjem Sunca u razmaku vremena - Kako odrediti poziciju pravu broda osmatranjem Sunca u razmaku vremena? Metoda crtanja #1 (vidi dolje)

RUNNING FIX - metode računanja i crtanja

Dobila sam upit da se negdje rade drugačije metode crtanja Running fix metode pa evo da ponudim objašnjenje.

Metoda #1.

Zadano je:
PZ 1 koordinate (PZ - pozicija zbrojena)
Stanje kronometra
Greške sekstanta
Visina oka
Visina 1 izmjerena sekstantom
Tk 1 osmatranja (Tk - vrijeme kronometra)
Visina 2  izmjerena sekstantom
Tk 2 osmatranja

Ucrta se PZ1 na bijelu kartu, azimut, nanese delta v i dobije prva stajnica. Ucrta se kurs iz PZ. Ako prva stajnica sječe kurs sjecište stajnice i azimuta je rektificirani položaj prvog osmatranja. Iz te točke se na kurs nanosi prevaljeni put između dva osmatranja. -dobije se točka prijeđenog puta na kursu. U tu točku se paralelno prenosi stajnica prvog osmatranja.
Kroz PZ1 se crta azimut drugog osmatranja i nanosi na njega delta V2 da bi se okomito dobila stajnica drugog osmatranja. Sjecište prve prenesene i druge je pozicija prava za drugo osmatranje.

Metoda #2 

Zadano je:
Stanje kronometra
Greške sekstanta
Visina oka
PZ 1 koordinate
Visina 1  izmjerena sekstantom
Tk 1 osmatranja
PZ 2 koordinate
Visina 2  izmjerena sekstantom
Tk 2 osmatranja

Opet imamo dva osmatranja međutim zadana nam je i PZ 2 za drugo osmatranje. U tom slučaju se dva osmatranja rade zasebno. Ucrtate na jednu jedinstvenu bijelu kartu obe PZ. I ucrtate oba azimuta delta V i dobijete dvije stajnice. Sada kroz prvu PZ ucrtavamo kurs, nanosimo prevaljeni put i prenosimo prvu stajnicu na tu točku. Sjecište prve prenesene i druge je opet pozicija prava za drugo osmatranje.

Metoda #3 koja se još može naći u literaturi za dobivanje podataka za drugo osmatranje koristi koordinate rektificirne točke (sjecište prve stajnice i kursa) ako nisu zadane koordinate PZ drugog osmatranja. 

Ako je još nejasno javite na marinapomorac@gmail.com pa ćemo vidjeti kako dalje.
Određivanje pozicije broda opažanjem Sunca u razmaku vremena s tim da je drugo opažanje u kulminacijskoj visini - Ovaj video nudi kombinaciju rješavanja dva inače odvojena zadatka, Sunce u meridijanu i opažanje Sunca u bilo kojem drugom trenutku. Određivanje točnog vremena kulminacije je malo duži za obaviti jer se mora rješiti puno malih formula da bi se došlo do konačnog rješenja. Prije rješavanja ovog zadatka važno je da znate astronomiju, odnosno da shvaćate poveznicu između zemljine rotacije i načina na koji mjerimo vrijeme.
Dobivanje podataka za stajnicu opažanjem Mjeseca - kako dobiti delta V i azimut pravi za stajnicu opažanja Mjeseca? Zašto je poseban - zbog svoje blizine i rotacije oko Zemlje ima posebne popravke i posebne tablice stoga zahtjeva malo više posla od Sunca i zvijezda, te planeta, ali ništa preteško. Godišnjak za 2014 možete pronaći na http://www.tecepe.com.br/scripts/AlmanacPagesISAPI.dll/, samo upišete datum i izlista Vam podatke za tri susjedna dana.

Određivanje pozicije opažaća opažanjem nepoznatog planeta, nepoznate zvijezde i poznate zvijezde (3 nebeska tijela) - Kako odrediti poziciju pravu opažanjem nepoznatih tijela i zvijezde? Ovaj zadatak nije težak koliko je dugotrajan jer prvo moramo provesti metodu identificiranja tijela da bi tek onda prešli na izračun podataka za stajnicu za to tijelo. Kako je ovaj tip zadatka čest na ispitu za 1. časnika palube, dodala sam i vrijednosti za tlak i temperaturu jer se one najčešće ne traže za srednju školu i 3. časnika, te opisala proceduru kako se sa tim zadanim vrijednostima očitavaju podatci iz tablica korekcija za visinu. 

Direktna metoda - Kako izračunati koordinate pozicije pomoću direktne(izravne metode) tkz. metode paralaktičkog kuta?

Osmatranje tri zvijezde u većem razmaku vremena - U ovom video zapisu nastojim objasniti kako se rješava zadatak na bijeloj karti kad su osmatranja između tri zvijezde previše razmaknuta te treba korigirati dvije stajnice na vrijeme treće, u bilo kojoj kombinaciji.

Stariji videozapisi (zamjenjeni su novima 2017., ažurirani)

Osnovno o sekstantu - probni video snimljen 2016-te godine, ažuriran 2017-te.