WELCOME TO MARINAPOMORAC.COM
SOON THERE WILL BE SOME UPDATES TO SITE.
STAY TUNED!

Ucinite znanje svojom sigurnom lukom 

TM

Novosti

view:  full / summary

No freebies

Posted by Marina on December 27, 2018 at 2:25 PM Comments comments (0)

Poštovani, 

Bliži se nova godina, 2019.

5 i po godina od početka projekta Marinapomorac. U tih 5,5 godina financijski troškovi izrade edukativnih materijala su se eksponencijalno povećali, ali i kvaliteta. Stoga je odluka pala da će od 2019. određeni materijali biti dostupni samo uz financijsku potporu/naknadu, uz prodaju tiskanih materijala preko webstranice webknjizara.hr kreće i prodaja materijala u elektronskom obliku.

Videozapisi na hrvatskom jeziku će naravno ostati besplatni i uvijek dostupni, a u budućnosti nakon nabavke bolje opreme za snimanje (novi mikrofon) biti još kvalitetniji.


Svima želim puno sreće, zdravlja i poslovnog uspjeha u novoj 2019. godini!

Prirucnik za 3. casnika palube

Posted by Marina on October 28, 2017 at 4:25 AM Comments comments (2)

U zadnjih nekoliko mjeseci dobila sam skoro pa identične primjedbe i istovremeno zamolbu. Primjedbe su bile vezano za priručnik, i to što je napisan prema pitanjima za kapetanski ispit. Iako on sadrži više nego ispit za trećeg, jedna zanimljivost je što kapetanski ispit nema odvojeno navigacije (astronomsku, terestričku i elektroničku) što je posredno dovelo do problema - ako kandidat za trećeg padne jednu od navigacija, priručnik mu baš nije praktičan za učiti onu navigaciju koju je pao jer su spojene u jedno. Te dosta elemenata u priručniku je objašnjeno na način da pomorac shvati, a ne netko tko je (nažalost) proveo vježbenički staž na brodu radeći nešto sasvim stoto, a ne ono što je propisano za vježbenika koji se educira za jednog budućeg časnika palube. S tim u vidu, odlučila sam pomoći kadetima i napisati drugi priručnik koji će se fokusirati isključivo na vježbenika palube, te dodati više objašnjenja i više slika kako bi proces svladavanja znanja tekao ugodnije. Priručnik će uskoro biti dostupan na webknjizara.hr. 


Cijenu sam formirala tako da sam uzela broj sati videozapisa koje trenutno imama na web stranici ne računajući videozapise iz 2013.te (jer sam tada radila u lošim uvjetima sa lošom opremom i te videozapise ne dodajem u cjelinu). Tako da trenutno imam 35 sati videomaterijala. Pretpostavimo da svaki sat videouputa naplaćujem 10kn, nebitno o broju gledanja, dolazimo do cijene od 350kn. I to je cijena priručnika. 10kn po satu. Mislim da je to korektna cijena. Plus ako uzmemo koliko od tog novca uzme država, tehnički, plaćate mi 2,8 kn po satu. :D

Nadam se da će pomoći i Vama i meni da nastavim dalje raditi na projektu e-učenja Marinapomorac. 


Srdačan pozdrav!


Tour de engine room - 200-ti video

Posted by Marina on July 17, 2017 at 1:20 PM Comments comments (1)

Poštovani, veliko mi je zadovoljstvo objaviti moj 200-ti video "Tour de engine room", video koji je nastao u suradnji sa prvim časnikom palube Mateom Kraljević, autorom Emariner aplikacije. 

Link za video https://youtu.be/ttWZcjDlwVI" target="_blank">http://https://youtu.be/ttWZcjDlwVI

Video pokazuje strojarnicu broda i sve njene elemente uz opis rada i prijedloge upravitelja stroja što mora jedan budući kadet znati prije nego dođe na brod.

Video je namijenjen kadetima stroja, ali i palube.

Već godinama se "borim" sa kapetanima koji kažu da kadet mora znati nešto prije dolaska na brod, da im je predznanje jako slabo, ali na moj upit što točno moraju znati, da kažu odgovor kroz video ili slike, rijetki su odgovorili. Ili su poslali da mora znati sve, a što je to sve, ne znaju. No zahvaljujući gosp. Kraljeviću i upravitelju stroja gosp. Nitki snimljen je video "Tour de engine room" koji vas vodi kroz strojarnicu i njene osnovne elemente.

Ovo je samo jedan od zanimljivih video zapisa stoga se ne zaboravite pretplatiti na moj YT kanal https://goo.gl/UK3sQg" target="_blank">http://https://goo.gl/UK3sQg

Posjetite i emariner.eu stranicu za odličnu aplikaciju za pomorce koja se plaća simboličnih 39kn.

Video je snimljen u strojarnici broda Falcon Diamond, Self propelled JackUp / Liftboat DP klase 2.

Upravitelj stroja/Kapo: Wojciech Nitka, Chief Engineer

Snimatelj/camera (zapovjednik/prvi časnik): Mateo Kraljević, autor Emariner aplikacije, Chief Officer

Advisor: Bill Shumake

Editor: Marina Matić, autorica projekta e-učenja marinapomorac.com


Kako bolest promijeni prioritete

Posted by Marina on March 19, 2017 at 5:20 PM Comments comments (0)

EKSTREMNO PRIVATNI POST - UPOZORENI STE!

Pozdrav svima (posebice onima koji ovo "redovno" čitaju, haha).

U 11 i 12 mjesecu 2016. sam provodila noći na hitnoj, sama se odvezla, sama se vratila. I cijelo to iskustvo me dočekalo kao malj u glavu. Rijetko oboljevam, a i kad obolim - radim. Nisam u potpunosti shvatila svoju smrtnost u cijeloj toj priči ŽIVOTA. Išla sam na operaciju prije Božića i naravno, kao pravi "ništa bez plana" organizator napravila sam sve u slučaju obje opcije, ako ne preživim i ako preživim operaciju. Fascinira me kako su neki neozbiljno shvatili moj strah od smrti jer sam samohrana majka i jer je moje dijete još maloljetno. Nije me strah smrti. Strah me ostaviti kćerku samu u ovom svijetu. I nakon što sam preživjela operaciju i ispričala se zbog svoje otvorenosti i izraženih želja u slučaju smrti, neki su odlučili prekinuti veze sa mnom. Njima nemam što za reći, ako ne prihvaćaju moju ispriku, dalje od tog ne idem. Mjesec dana bolovanja, prisilnog, i kao rezultat toga - razmišljanje... sati i sati razmišljanja što dalje, kako dalje, koje prioritete staviti? I kad je bolovanje završilo priritet je bio - RAD. Rad s ciljem da što ranije mogu raditi slobodno, bez ograničenja, bez napetosti. Radim danas naporno kako bi sutra mogla raditi slobodno. Aktivirala sam se na Facebooku, snimam video zapise redovno, dižem kvalitetu, učim, nabavljam raznu opremu, stvaram nove projekte i veze za realizaciju. 

I radim to u petoj brzini jer što prije dovršim svoj glavni projekt - kompletni materijal za samostalno učenje za nautičare, te da mi donosi pristojnu mjesečnu zaradu, mogu se posvetiti svom glavnom glavnom projektu - privatnom životu i osobnoj sreći.

Oštećena sam iznutra i toga sam svijesna te neke stvari za mene nikad neće biti moguće, ali ako odlučim da su nemoguće, i ne pokušam, onda će i ostati upravo to, nemoguće. Ali ako pokušam, ako se nadam, onda kao postoji mogućnost da se ostvare. Iako znam da neće, ali makar ću moći reći da sam pokušala. Ako plačem od jada i bijede i boli sada, koja je razlika ako sutra dozvolim nekome da se približi toliko da mi zabije nož u leđa ili u prsa, pa opet plačem od jada i bijede i boli?? Nakon operacije osjećam kao da ona zadnja kočnica između mene i čiste istine i Vas je uklonjena. Istina je svuda oko nas. Imam ovaj predivan osjećaj slobode da mogu i moram govoriti istinu. 

Ne sviđa se svima istina. Ne žele svi istinu. Ali, to će te dobiti. 

Ne volim se družiti s ljudima, ne osjećam potrebu za time. Volim raditi. :D


Odvajanje casnika

Posted by Marina on October 24, 2016 at 2:20 AM Comments comments (0)

Evo kako su se ispiti za poručnički izmjenili, pojačali, ažurirali, na podstranici officer exam pod tečajevi treba puno vrtitit do dolje da bi se došlo do pitanja za kapetanski pa sam podijelila njih dvoje na dvije podstranice tako da od danas 24/10/2016 sve za trećeg časnika palube ispit (poručnički) se nalazi na http://www.marinapomorac.com/treci-casnik-palube

A sve za prvog časnika palube ispit (kapetanski) se nalazi ovdje http://www.marinapomorac.com/prvi-casnik-palube.

Nadam se da je sad bolje i lakše za snalaženje. Sretno na ispitima!

Gotov je!

Posted by Marina on September 3, 2016 at 3:45 PM Comments comments (0)

Moj novi ured je gotov. Još je preostalo da posložim svu opremu na svoje mjesto i krenem raditi. Već se osjećam drugačije u odnosu na ovih zadnjih par mjeseci. Dolaze mi ideje i planovi, da je samo dan 48 sati pa da mogu sve realizirati. 

Uskoro nastavljam snimati video upute. 

Hvala svima koji su pomogli u realizaciji bilo fizičkim radom, savjetima ili kupnjom priručnika.


Novi ured/radionica

Posted by Marina on August 2, 2016 at 4:30 AM Comments comments (0)

Pozdrav svima koji čitaju. Evo kolovoz, a radovi još nisu gotovi, blizu je, ali nije još. Oteglo se. I ne tužim se i svaka čast mom građevinaru. Ovaj vikend sam po prvi put odradila dva dana u komadu od 6 do 22 u radovima i prelomljena sam, ne znam za se. A on tako skoro svaki dan u mjesecu radi tako da mu svaka čast. Rekla sam mu samo neka on polako, bit će kad bude. Ako sam mogla do sad biti bez ureda, mogu još malo izdržati. 

Što se tiće budžeta, prešišala sam ga i to ne dvostruko nego trostruko. I ne žalim za niti jednom kunom uloženom.  Stvarno kad se sve zbroji govorimo o nemaloj svoti, ali veliki dio je pokriven prodajom priručnika tako da je ispalo super. Nakon 35 godina došlo je vrijeme da vidim konkretne darove svog truda i zalaganja. Još mjesec dana i bit će 10 godina da radim kao predavač. Do tad će i ured biti spreman. Jedva čekam. Spremna sam za nove projekte, nove ideje, novi radni dan. 

Hvala svima na podršci i kupnji originalnog priručnika.

Novi kompjuter i radionica

Posted by Marina on April 17, 2016 at 8:20 AM Comments comments (0)

You can't make money if you don't spend money!

Kupljen je novi kompjuter. Video o njemu je ovdje https://www.youtube.com/watch?v=WeUxJBt2Q1U. No, kako to obično biva, kad se promjeni nešto u sobi, mijenja se cijela soba. U mom slučaju, selim cijelu mašineriju na novu lokaciju, planiram urediti čačinu staru radionicu u moj radni prostor.  Trenutno sve radim ni tu ni tamo i tako već dvije godine, od kuhinje do sobe do kupatila (radi osvjetljenja). Ako uspijem reralizirati plan preuređenja radionice u moj office space and recording studio,  onda bi stvarno trebalo dignuti sve skupa na višu razinu. tako da dok traje ova pauza u snimanju zbog prenatrpanog rasporeda, ubacila sam između i par tečajeva, položila sam temelje grafičkog dizajna, sad rješavam temelje izrade mobilnih aplikacija, onda sljedi web development, digital marketing, photography, photoshop, a da stvar bude malo i lagana, a zanimljiva ubacila sam i tečaj Excella, čisto da vidim koliko mi je znanje. Online tečajevi live webinari na shawacademy.com. Za 5 i 2 $, a jedan je besplatan. Ako želite na kraju dobiti certifikat, morate položiti ispit, a ispit se plaća 5$. meni je to idealno jer dobivam znanje, a i certifikat jer danas nema ništa bez papira. 

Stoga jedva čekam da uspostavim svoj kompjuter na lokaciji za rad i krenem raditi. Planirano uređenje radionice je za svibanj i početak lipnja (ja se ipak nadam što prije). Itekako je to financijski veliki projekt, ali ako ja neću ulagati u sebe.....

Prirucnik za polaganje ispita

Posted by Marina on February 18, 2016 at 2:45 PM Comments comments (0)

Poštovani,

 

Ne znam koliko ste upoznati sa mojim radom i sa mnom osobno, ali ako me imalo znate, onda znate da sve što radim u struci je uvijek nastojanje da pomognem kolegama. Ove godine slavim deset godina rada u edukaciji pomoraca, a već duže od dvije godine pripremam video upute i nadam se da su dobre, barem nitko ne javlja da je nešto krivo skroz, a većina javlja da im pomaže pa se nadam da to mogu shvatiti kao pozitivnu reakciju na moj trud i zalaganje.

Već godinama želim okupiti sve potrebno za kapetanski i časnički na jednom mjestu, ali su samo zadatci bili rašireni na 700 stranica što mi je predstavljalo nepremostivi problem, sve dok nisam počela zadatke rješavati kroz video upute. Tako da sam finalizirala jedan privatni projekt, i pripremila Priručnik za polaganje ispita za 1. i 3. časnika palube, cijeli ispit (svi predmeti). U početku je to trebala biti skripta, ali onda su se desile druge stvari i iako su osobne želim ih podijeliti s vama. Moje video upute radim u slobodno vrijeme, noćima i vikendima i godišnjim odmorima. Kako imam kćerkicu koja zahtjeva i svoje vrijeme i pažnju, trebalo je to sve uskladiti da svi dobiju dovoljno “mene“. Finaliziranje ovoj priručnika je bilo stajanje nad kompjuterom od 4 sata ujutro pa do ponoći, i tako 15 dana zadnjeg godišnjeg odmora i tu sam se iscrpila da još nisam se vratila u normalnu rutinu i patim od nesanice. No ono što me stvarno prisiklo je bilo kad sam dala isprintati prvi radni primjerak priručnika i kad mi je došla kćerka reći: Mama izvini. Ja te cilo vrime zoven da se dođeš igrati sa mnom, a ti si napravila knjigu, i to pravu knjigu. (nakon što sam cijeli godišnji odmor visila na kompjuteru). Odma sam makla sve, pogasila sve i išla biti sa svojim ditetom. Negdje u međuvremenu moj kompjuter star 14 godina koji koristim doma je potpuno zakazao, te ga više ne mogu koristiti, a imam još toliko ideja i projekata koje želim realizirati te želim kupiti novi, ali da je jači i da mi potraje još 14 godina .

Službeno izdavanje knjige je trošak, slažem se. Ako sad odem u dućan i kupim kompjuter, a knjigu poklonim, riješila sam sve. Međutim, tako bi bila u minusu. A ako uložim u sebe i potrošim novac na izdavanje knjige, postoji mogućnost da ako se proda dovoljan broj knjiga, zaradim za novi kompjuter. Da ne budem u minusu.

Priručnik ima 400 stranica, A4 formata, meki uvez (red veličine nautičkog godišnjaka HHI). Napisan je na principu pitanje – kratki i sažeti, a jasan odgovor. Zadatci su riješeni sa linkom na video upute. Prodajna cijena s PDVom bez dostave bi bila 335kn gdje naravno veliki dio ide tiskari, izdavaču i državi (zar ste sumnjali?). Cijena od 335 kn je za jedan primjerak, ali bitno mi je da računate na to da sa cijenom od 335kn ne dobivate knjigu i ne plaćate knjigu, nego se kupnjom knjige za 335kn podupire mene i moj rad i omogućuje mi da nastavim i dalje objavljivati video upute i podizati njihovu kvalitetu. Svi koji smatraju da su im moje video upute pomogle sad mogu dati svoj doprinos. Kako priručnik izgleda možete vidjeti na ovom linku www.marinapomorac.com/kzp-korekcije. Bit će dostupan u redovnoj prodaji ili preko mene u narednim tjednima.

Svi koji su već sad zainteresirani za svoj primjerak mogu me kontaktirati na marina@marinapomorac.com ili marinapomorac@gmail.com te mi javite svoju adresu za dostavu i željeni način plaćanja (e-bankarstvo, uplatnica, pouzećem itd.).

Koliko god da brutalan bio, molim vas za iskren odgovor. Svaka konstruktivna kritika je poželjna.

 

Pothenotov problem

Posted by Marina on February 14, 2016 at 9:35 AM Comments comments (0)

Upravo je objavljen novi video uradak, Pothenotov problem ili Pothenotova metoda.

You need Adobe Flash Player to view this content.


Za sad ovaj video mi je najdraži od svih video uradaka koje sam napravila za nautiku. Koliko se samo toga trebalo desiti u životu da bi ovaj video nastao i da bi bio ovakav?? Prvo pozadinska karta/crtež odista sliči na pravu kartu. Razlog tome je što upravo s kolegom nešto pripravljam vezano za nautičku kartu. Drugo Pomorski leksikon. U casual razgovoru s kolegom slikao mi je svoj Pomorski leksikon i odlučila sam nabaviti i svoj vlastiti primjerak, a ne posuđivati iz biblioteke. Googlala na Njuškalu i pronašla ih par, ali po cijenama od 200-400kn. Pronašla sam i jedan oglas od 50kn, ali je istekao. Kolega na to rekao da se svejedno javim jer ne stoji PRODAN već istekao pa možda nije prodan. I tako na blef poslala email kad ono odgovor, nije prodan, i potpuno je nov, jer vlasnik nije te struke. Kupila, platila, opća euforija… Tisak dostava još 20kn i za 70kn nakon par dana dobila svoj potpuno novi Pomorski leksikon. Kako sam imala namjeru nešto smisliti za ponedjeljak kako bi jednostavnije objasnila Pothenotov problem, tražila po leksikonu i pronašla dvokutomjer. Preko noći u polusnu došla ideja da ga napravim sama od papira. Uzela kćerkici flomastere ljepilo kolaž papir, kartone od prošlogodišnjih kalendara i krenula u akciju. I tako je stvoren Protractor by Marina! I funkcionira. Onda pripremila kartu i grafofolije za video i snimila video. Iz prvog pokušaja. Bez potrebe za editiranjem. U 15 minuta. Strašno nešto. Jedva čekam radni tjedan da počne da mogu ovo svoje novo čudo koristiti za predavanje. A uskoro (ovaj tjedan čak) imam i JAKO VAŽNU OBAVIJEST za sve koji me prate, a i šire. Nadam se pozitivnim reakcijama. Srdačan pozdrav.


Rss_feed