TM
Kvacica na c

Ucinite znanje svojom sigurnom lukom 

TM

Ship stability for masters and Mates - 6 izdanje


Stabilnost broda, udžbenik za treći razred srednjih škola - Franko Marnika (nije moje, svatko tko se koristi Googleom može naći ovaj link)


Za one koji žele znati više (faks):


Forma i geometrija broda

Stabilitet broda i zakoni plovnosti


Za strojare 750 kw:

Brodska konstrukcija

Teorija za usmeni ispitStabilnost broda je svojstvo broda da se odupire silama koje ga nastoje maknuti iz položaja ravnoteže, kao i svojstvo broda da se vraća u originalni položaj nakon što prestanu djelovati sile koje su ga iz tog položaja pomaknule.

Osnove stabiliteta broda - prvi dio - Zašto brod pluta, osnovne točke težišta na brodu, uvjeti plovnosti, MG vrijednost i utjecaj na brod?
Osnove stabiliteta broda - drugi dio - Kako se računa vrijednost početne poprečne stabilnosti broda u nagnutom stanju - momenta statičke stabilnosti broda Mst?
Osnove stabiliteta broda - treći dio - Kako se računaju novi gazovi na pramcu i krmi kod pomaka tereta?

Osnove stabiliteta broda - četvrti dio - Kako se računaju novi gazovi na pramcu i krmi kod ukrcaja ili iskrcaja tereta?

Interpolacija - kako se interpoliraju podatci iz hidrostatskih tablica broda za run centracije, a i iz drugih tablica?

U ovim videouputama pokazujem razlike između pojedinih hidrostatskih tablica raznih ispitnih brodova među kojima su BELLATRIX, SAVA, KORANA, SPLIT, LOŠINJ, FERMITA, TARAMITA, STAR BERGEN, VOLME, MEDI HAKATA, TORI SHIMA, ADRIATIC, OLUJA, DON FRANE BULIĆ, GOLDEN STAR, MLJET, PROMINA, JOSEFA... te mnogi drugi te pokazujem/dokazujem da nema potrebe strahovati od drugih brodova kad su svi u konačnici isti. Te vježbanje na jednom brodu ne znači da niste sposobni riješiti zadatak sa drugim brodom. Samo je potrebno da taj jedan brod koji ste odlučili iskoristiti za vježbu naučite rješavati s razumijevanjem.

Račun centracije - kako dobiti početnu poprečnu metacentarsku visinu ispravljenu za utjecaj slobodnih površina MG korigirano?
Račun centracije - kako dobiti nove gazove na pramcu i krmi te kako konstruirati krivulju poluga statičkog stabiliteta?
GZ- krivulja; osnove - Upoznavanje sa elementima iz matematike i geometrije koje smo možda zaboravili, a potrebni su nam za konstrukciju GZ (GH) krivulje
Tekućina u tankovima - Koliko tekućine u tonama stane u određeni tank - korelacija između volumena, mase i gustoće tekućine.

Ukrcaj i iskrcaj tereta samaricom - Kako samarica sa teretom utječe na centar gravitacije i kako izračunati taj utjecaj? -  Uskoro update video.

Video naprednog zadatka stiže uskoro. Do tada upute u PDF dokumentu.

Hogging i sagging - Kako procijeniti dali je brod opterećen na progib ili pregib? Za strojare, teorija
Poglavlje 5 Ship construction

Proračun novih gazova na pramcu i krmi - nakon ukrcaja, iskrcaja ili pomaka jednog tereta.

Summer line - Koliko tereta možemo ukrcati, a da ne zaronimo dublje od summer linije? Zadana nam je gustoća vode u luci gdje krcamo i idemo u more gdje ćemo izroniti (prelaz iz slatke u slanu uzrokuje izronuće). Traži se da odredimo na temelju maksimalno dozvoljenog urona koliko možemo dodatno težine ukrcati a da ne zaronimo preko ljetne linije nadvođa.
Ukrcaj za prelaz preko pličine - Ukrcaj tereta u dva skladišta da bi se moglo preći preko plićine.
Draft survey - Proces rješavanja jednog od kompliciranijih zadataka iz stabiliteta, tkz. draft survey. Ovdje se od nas traži da izračunamo koliko tereta je ukrcano u luci sa slatkom vodom na temelju očitanih gazova nakon ukrcaja. Upozorenje, ima puno interpolacije. I trebao bi se na početku koristiti LPP korigiran za razmak između zagaznica ako ćemo biti ultra precizni.
Samarica (pomak) - Pomak tereta sa samaricom i prebacivanje balasta da bi se brod izravnao.
Proračun rezerve dinamičke stabilnosti kod broda koji krca pšenicu bez korekcije za C faktor. Proračun MG korigiranog za utjecaj slobodnih površina te kuta nagiba ulijed pomaka žita.

Rezerva dinamičke stabilnosti sa C faktorom - U ovom videu rješavam problem ukrcaja žita i dokazivanja dali je teret raspoređen na način da udovoljava SOLAS uvjetima.


Još jedan zadatak za vježbu:

Tablice Spar Scorpio

https://drive.google.com/file/d/0B0NWKHLiYqIjLUoxV0E3NHU0Yms/view?usp=sharing

I rješenje

https://drive.google.com/file/d/0B0NWKHLiYqIjbUZqMU83eGpFbmM/view?usp=sharing

OBRASCI ZA SVE METODE PRORAČUNA UKRCAJA ŽITA